ikona
ikona
ikona
dots
Orbit item
Orbit item
Orbit item
Circle
Kompletný pripravovaných noviniek a ako sa vás týkajúPripravované zmeny v legislatívne pre eshopy
Pripravované zmeny v legislatívne pre eshopy

Vo For Best Clients,s.r.o. neustále držíme krok s aktuálnymi trendmi a legislatívnymi zmenami, ktoré ovplyvňujú online nakupovanie a e-commerce sektor. Nedávno sme sa zúčastnicli workshopu KPMG, na ktorom bola téma aj predložená legislatíva v slovenskom parlamente ( v čase písania článku po prvom čítaní ) ktorá predstavuje zásadné zmeny v ochrane spotrebiteľa, ktoré si vyžadujú našu pozornosť a pripravenosť na adaptáciu. Rozhodli sme sa vám preto najpodstatnejšie zmeny priblížiť formou článku.
 

Nové práva a povinnosti pre obchodníkov a prevádzkovateľov e-shopov

Zavádza sa nová terminológia, kde pojem "obchodník" nahradí doteraz používané termíny "predávajúci" a "dodávateľ". Táto zmena má za cieľ zjednodušiť a unifikovať legislatívu tak, aby bola zrozumiteľnejšia pre všetkých aktérov na trhu.

Rozšírenie práv spotrebiteľov

Spotrebiteľom sa predlžuje lehota na odstúpenie od spotrebiteľskej zmluvy na 30 dní, namiesto aktuálnych 14 dní. 

Ochrana pred cenovou manipuláciou a klamlivými praktikami

Legislatíva prináša nové pravidlá pre uvádzanie zliav a boj proti marketingu produktov dvojakej kvality. Tieto opatrenia sú navrhnuté tak, aby podporovali férové obchodné praktiky a chránili spotrebiteľov pred zavádzajúcimi akciami. Príklad je povinnosť uvádzať najnižšiu cenu produktu za posledných 30 dní.

Výpočet výšky pokuty

Novela mení spôsob výpočtu pokút. V prípade najzávažnejšich pokút  môže ŠOI udeliť obchodníkovi pokutu do výšky 5% z ročného obratu.

Transparentnosť recenzií a online trhu

Zabezpečenie autenticity hodnotení a informovanosť o kritériách vyhľadávania produktov sú ďalšími krokmi k transparentnosti a zlepšeniu dôvery spotrebiteľov v online nakupovanie. V skratke ide o povinnosť uvádzať, akým spôsobom sú recenzie zberané.

Online inzercia

Pri inzercií na online trhoch bude povinné uvádzať informáciu či ponuku uverejnil obchodník alebo fyzická osoba.

Digitálne aspekty nakupovania

Nová legislatíva kladie dôraz na nové pojmy: digitálny obsah, digitálne služby a veci s digitálnymi prvkami. To znamená, že prevádzkovatelia e-shopov budú musieť poskytovať podrobnejšie informácie o funkčnosti a interoperabilite našich produktov, čo je kľúčové pre zabezpečenie transparentnosti a dôvery spotrebiteľov v digitálnom prostredí.

Zodpovednosť za chyby a informačné povinnosti

Za chyby digitálneho obsahu alebo digitálnych služieb bude obchodník zodpovedať počas doby, ktorá nemôže byť kratšia ako dva roky od dodania. Toto pravidlo zvyšuje ochranu spotrebiteľa a zároveň nás motivuje k zabezpečeniu vysokej kvality našich produktov a služieb.

Ďôkladne sledujeme vývoj tejto legislatívy a pripravujeme sa na implementáciu všetkých potrebných zmien do našich procesov a obchodných podmienok, aby sme pre vás zabezpečili nástroje pre plnú súladnosť s novými pravidlami. Naše úsilie je vždy zamerané na to, aby nákup na našej platforme bol pre zákazníkov nielen príjemný, ale aj bezpečný a transparentný.

Mgr. Róbert Lešundák | Sales
autor článku
Mgr. Róbert Lešundák | Sales

Vo For Best Clients, s.r.o. pracujem už ôsmy rok. Zameriavam sa najmä na rozvoj a exekúciu obchodnej, projektovej a konzultačnej činnosti spoločnosti. Spolupracoval som na implementáciach niekoľkých desiatok projektov rôzných veľkostí a odvetvi, ktoré vďaka skúsenostiam s ERP systémami a vášňou pre neustále sa vyvíjúci svet IT spľňajú prísne štandardy moderných Ecommerce riešení.

dots

Poradíme Vám s vašim aktuálnym eshopom

Expertné konzultácie v oblasti eshopov poskytujeme nielen našim klientom, ale je možné si dohodnúť konzultáciu aj Vášho eshop alebo web riešenia.
 

Prečo konzultácie?
consulting-promo

Naši klienti hovoria za nás

So spoločnosťou FBC so spokojný, výsledkom je spolupráca, ktorá trvá už viac rokov ako aj nový web ktorý sme spustili nedávno.

Ing. Milan  Kovalančík
Ing. Milan Kovalančík
Majiteľ & CEO, mobilonline.sk

Eshopový systém Grandus nám umožnuje plniť aj náročné požiadavky nášho segmentu. Takisto oceňujem kvalitu spolupráce pri tvorbe zadaní, riešení úloh a návrhov potrebných technických riešení v rámci našej spoločnosti.

Tomáš Nemčovič
Ing. Tomáš Nemčovič
Ecommerce Manager, Murat, s.r.o

Tešíme sa zo spolupráce so spoločnostou FBC. Táto platforma ponúka širokú škálu užitočných funkcií a nástrojov, ktoré nám umožňujú efektívne spravovať svoj e-shop a zvýšiť tak jeho výkonnosť. Ďakujeme vám za spoľahlivý produkt!

PaedDr. Matej Uram
PaedDr. Matej Uram
Majiteľ & CEO, Bežecké Potreby

FBC sme si vybrali pre technologickú vyspelosť ich riešenia, rýchlosť implementácie, proaktívny prístup a flexibilitu. Dodatočne sme zistili, že aj ľudsky sú veľmi fajn, dobre sa s nimi robí :)

Martin Drobný
Martin Drobný
CEO, Digital Solutions / Nextech

Spolupracujeme s FBC od roku 2014. Pomáhajú nám s budovaním nášho portálu www.3D.sk, ktorý slúži pre 2D a 3D grafikov z celého sveta, preto kladieme veľký dôraz na krásu portálu, jeho funkčnosť a zároveň na bezpečnosť. Rád by som vyzdvihol profesionalitu celého tímu FBC, ako aj vynikajúcu komunikáciu a promptnosť ich reakcií.

Richard Polák
Richard Polák
Majiteľ & CEO, 3D.sk
ikona
ikona
ikona